Dit nytårs fortsæt og alle mulige andre ønskede forandringer…

Udfordringer ved fastholdelse af nye rutiner og personlig udvikling

Som ansvarlige og motiverede mennesker indfører vi nye vaner, aktiviteter og færdigheder i vores liv. De fleste erfarer tilbagefald, undertegnede er ingen undtagelse.

Det er min erfaring både fra eget liv og fra mit mangeårige erhverv i arbejdet som psykoterapeut og fysioterapeut, at det at genstarte er en permanent forpligtende færdighed, som vi har brug for, hvis vi virkelig ønsker at integrere forandringer i livet.

Erfaringer med at fastholde vigtige rutiner og motiverede forandringer?

Gennem mine 40 år som løber, har jeg måttet finde motivation og handlekraft til at genstarte mit løb 3-6 gange om året. Det vil sige, hver gang livet har bibragt mig en pause i løberutinen som følge af travlhed, børn, ferier, sygdom, kriser og/eller mangel på energi, har jeg skullet finde energien til at genstarte mit løb.

Når jeg genstarter løb efter måske 2-3 ugers pause er det naturligvis væsentligt hårdere at løbe, end det var da jeg gik i stå. Jeg forventer ikke, at jeg kan leve mit løbeliv uden at have brug for at genstarte i ny og næ.

Alligevel føles det hårdt og demotiverende, når tempoet er lavt, kroppen er tung, vejrtrækningen besværet og der opleves smerter både under og efter løbeturene.

Forandringer omkring ernæring, madvaner og vægttab, er ofte sværere end det lyder

I debatten om fedme og kost skabes der et stort forandringspres på fx overvægtige.

”De ved jo godt hvad de skal og hvad de ikke skal” og ”Hvor svært kan det være at stoppe nogle grøntsager og magert kød i indkøbskurven?”

Men det kan være rigtig svært at ændre vaner omkring det vi putter i munden. Vores spisevaner er etableret i de tidligste faser af livet, primært sammen med forældre. Konflikter omkring måltiderne eller krav og tvang i forbindelse med at skulle spise op, eller spise noget man ikke kunne lide, kan give følelsesmæssige smertefulde og fastlåste tilstande.

Disse tilstande kan fortsætte med at have magt i voksenlivet, hvilket kan gøre det svært at indføre tilsyneladende enkle og logiske forandringer. Det er oftest ubevidst, at konkrete forandringsønsker under indkøb og i køkkenet, påvirkes af følelsesmæssige tilstande og stemninger fra barndommens måltider.

Blandt andet derfor er det klart, at der er brug for evnen til at genstarte, hvis der i fremtiden skal opleves succes med nye madvaner og vægttab for dem, som har lyst til og brug for det.

Genstarten i forhold til at spise sunde og nærende måltider, er også både nødvendig og svær, fordi ethvert besøg i en butik, byder på et utal af fristelser. Så reelt set skal jeg kunne genstarte min motivation og min beslutning, hver gang jeg fristes.

Spørg andre om det du gerne vil have – så ofte som det er nødvendigt

Jeg havde på tidspunkt en kvinde i coachforløb. Hun og hendes mand havde levet sammen i 30 år. Hun savnede forsat at manden var opmærksom og kærlig i det daglige. Hun havde ofte nævnt det for ham, og han ville gerne være opmærksom og kærlig.

Når hun mindede ham om det, var han opmærksom i nogle få dage. Hun kunne ikke forstå, at han ikke bare gav hende det hun gerne ville have. Gennem coachforløbet fandt hun ud af, at hendes ønske om kærtegn gled ud af manden bevidsthed.

Derfor besluttede hun sig for at tage ansvaret for, at minde ham om sine behov for kærtegn og opmærksomhed en gang om ugen. På den måde forpligtede hun sig til, at genstarte sig selv og dermed mandens kærtegn, så hun fik det hun savnede.

Disciplin og vedholdenhed er alfa og omega for succes med forandringer og personlig udvikling

Vaner, livsstilsforandringer eller personlige udviklingspunkter fortsætter desværre ikke af sig selv, vi bliver nødt til at forpligte os. De mennesker, der har succes i forhold til at forpligte sig vedholdende over for sig selv, har formodentlig forsonet sig med at skulle genstarte deres aktiviteter lige så ofte, der måtte være behov for det.

Nogle opdager de er ved at gå i stå og genstarter deres beslutninger og handlinger tidligt i et tilbagefald, andre dykker helt ned, inden de bliver opmærksomme på at genstarte og andre igen giver op og handler ikke på deres tilbagefald.

Det er oplagt at den gruppe der hurtigt opdager, at de er ved at glide ind i et tilbagefald, og hurtigt kommer i gang med at fastholde beslutninger og handlinger også er den gruppe, der har bedst succes med at gennemføre fastholde forandringer. Heldigvis kan vi optræne at blive mere bevidste og opmærksomme.

Behandl dig selv med accept, anerkendelse og egen omsorg

Det er desværre let at komme til at synes dårligt om sig selv, når man ikke magter at fastholde forandringer. Vi kan tænke os slappe, for dårlige, ja måske ligefrem uelskelige, når vi misser at indfri forventningerne til os selv.

Der er brug for forsoning med og anerkendelse af behovet for at genstarte forandringer som et grundvilkår. Et grundvilkår som vi må se i øjnene og leve efter, frem for at have urealistiske forventninger til os selv og andre, hvilket vækker nederlagsfølelse, og selvbebrejdelser.

Derfor er det vitalt at genstarte med forståelse og selvmedfølelse for samt accept af at være et menneske, der ikke er perfekt, og som har brug for at arbejde med forandringer gennem proces.

Se kærligt på dig selv, anerkend dine hidtidige bestræbelser, tænk positivt om dig selv og start igen og igen og igen. Så har du skabt en platform, der giver dig mulighed for at opleve øget velbehag med din menneskelighed og sikkert mere succes med dine forandringer.

Godt nytår, også resten af året.

Jens Jakob Grundvad